donderdag, januari 26, 2006

 

Wereld Sociaal Forum Caracas 2 - This is our truth, tell me yours...

Waar te beginnen....

Dinsdag is het WSF echt van start gegaan met een demonstratie. De route liep door een rijk deel van de stad en we liepen van het centrum af. De demo eindigde op een groot nationaal plein. Tot onze grote verbazing moesten we langs een stel tanks lopen. Mensen poseerden vol trots bij de tanks. Dit was helemaal bizar als je bedenkt dat het thema van de demo was tegen oorlog en imperialisme. In de demo liepen niet veel grote groepen, behalve dan de Cubaanse delegatie in allemaal hetzelfde outfit. We schatten dat er zo´n 50.000 mensen waren. Na een paar Viva Forum Social Mundial uitroepen vanaf het podium zijn we maar weggegaan.

Woensdagmorgen heeft Adriaan de Argentijnse vrouw die verantwoordelijk is voor het Youth Camp Vinicio Adames rondgeleid over het kamp om te laten zien wat de situatie was. Omdat het sinds zaterdag regelmatig regent was het kamp veranderd in een modderpoel. Wij zijn zaterdagavond aangekomen op het kamp en toen was er nog niets. Nu zijn er douches, toiletten, meer drinkbaar water, winkeltjes waar je eten kan kopen. Er is echter nog veel mis. De winkeltjes hebben licht, het kamp niet. Daarom kunnen we ook niet douchen na 18.00, want dan is het te donker. Andere WSF´ers en grotere delegaties zitten in het Hilton (gratis?). Er is nog een tweede campsite in het centrum van de stad. Daar waren ze zondag al bezig met het aanleggen van douches, terwijl wij dat op de campsite die het eerst gevuld moest worden, nog niet hadden. Meer en meer wijst erop dat de leiders van het WSF een tweedeling bewerkstelligen. Dat is niet in het idee van het Forum! De mensen die het werk doen, zoals de Argentijnse vrouw doen hard hun best, maar lopen tegen muren op.

´s-Middags hadden we de plek gevonden om deze problemen aan de kaak te stellen. We gingen naar de grote meeting over de toekomst van het WSF. Deze begon al 3/4 uur te laat en toen mochten we daarom alleen vragen stellen op een briefje die de sprekers dan zouden beantwoorden in hun slotwoord. We konden dus geen verhaaltje doen, dan maar met het systeem werken en op papier twee kritische vragen stellen. Een over de tanks bij een anti-oorlogsdemo, een over de situatie in het kamp Vinicio Adames. De eerste vraag werd door een spreker beantwoord met: tanks kunnen ook vredig zijn. Bij de tweede vraag probeerde hij er makkelijk af te zijn door te zeggen dat jeugd belangrijk is en toen ging hij door met z´n blah blah verhaal. Dacht het niet, je gaat toch zeker antwoord geven op de vraag! ¨Show us that we are important,¨ riep Judith door de zaal, terwijl Adriaan ondertussen verhaal ging halen op het podium. We kregen applaus vanuit de zaal. En gelijk doken de persmuskieten op ons af. Onze Amerikaanse vrienden waren ondertussen bij ons komen staan omdat ze ook antwoord wilden. We kregen uiteindelijk geen antwoord, maar de goed nieuws show was doorbroken en we hadden enorm veel aandacht van de pers. Het debat eindigde om 15.30, maar wij stonden rond 17.00 pas weer buiten.

Vandaag zijn we met een groep verhuisd naar het tweede Youth Camp, omdat het dichterbij de bijeenkomsten is en omdat onze Amerikaanse en Braziliaanse kameraden ook gingen.

Nu gaan we ons best doen om hippies bang te maken. Hadden we net onze tent opgezet, komt er een hippie op ons af dat ze besloten hadden dat in hun gebied geen alcohol of cola gedronken mocht worden...Als dat geen imperialisme is...

For a songwriting friend, news about the WSF will follow soon.


<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

eXTReMe Tracker