maandag, januari 23, 2006

 

Wereld Sociaal Forum Caracas 1 - De Chavez show

Zaterdagmorgen zijn we uit Coro vertrokken. In de bus zat ook een jongen die vrijwilliger was op het WSF als vertaler Spaans-Engels. Omdat we dit keer overdag reisden konden we veel van het land zien. Net buiten Coro begon het duin landschap, vervolgens een savanah achtig iets, toen de stranden met palmbomen en daarna de bergen.

Eenmaal in Caracas hielp de jongen uit Coro ons aan een stadsbus naar La Bandera (het grote busstation). Vandaaruit pakten we de stadsbus naar Poliedro waar we ons moesten registreren voor het kamp. We hebben wel tien keer gedacht, waar gaan we helemaal heen. Maar we werden netjes afgezet en uitgezwaaid. Op Poliedro moest alles snel, snel. Na de inschrijving gingen we met een busje naar het park Vinicio Adames waar het Youth Camp is. Daar bleek dat er nog veel werk te verzetten was. We werden het bos ingestuurd en daar moest iedereen in het donker z´n tent opzetten. ´s Avonds was het wel gezellig bij het kampvuur.

De volgende morgen kwam heel het kamp bij elkaar om te bespreken wat er georganiseerd moest worden. De verantwoordelijke voor het kamp wilde eerst haar verhaal doen. We moesten begrijpen dat het WSF nog niet begonnen was en dat alles er zou komen. Dit lijkt vandaag al wat meer vorm te krijgen. Er zijn nu genoeg toiletten en douches.

Na de meeting zijn we met een groepje (Amerikanen, Brazilianen, Colombianen en een Venezuelaan) naar Caracas gegaan. Dat was een hele onderneming die we gelukkig niet meer hoeven te herhalen, omdat er nu gratis pendelbussen zijn. Eerst boodschappen gedaan bij Parque Central en toen naar park Los Coabos. We wilden wel is zien hoe dat park eruit ziet, omdat dat de tweede locatie is van het Youth Camp. Het is een groot, relaxed park. Op straat kwamen we een tafeltje van het Alternative Social Forum tegen. Hun posters hangen overal. We gaan ook daar maar is kijken.

We wilden daarna gaan kijken bij het concert dat gegeven werd op Av. Bolivar in het kader van het WSF, en kwamen toen in de Chavez show terrecht. De hele straat stond vol met stands van de regering. Het ministerie van Financien (die het WSF sponsort), de verschillende sociale projecten en...het leger...op een anti-oorlogsfestival als het WSF! Ze stonder er met jeeps met een anti-tank wapen. Verder was er overal Chavez merchandise. Het zag er allemaal erg gelikt uit. Er was echter niets te zien van de sociale beweging, zelfs geen stand van het WSF.

Voorzover we het nu gezien hebben lijkt het erop dat het WSF geworden is tot een Chavez show en het feestje van de middenklasse. Het Youth Camp zit ver buiten de stad, contact met de bevolking is onmogelijk daardoor. Mensen worden dwars door de stad gestuurd om te registeren daarvoor. Het lijkt er sterk op dat de jongeren hier niet gewenst zijn. Het WSF lijkt zo een tandeloze tijger te zijn geworden.

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

eXTReMe Tracker