donderdag, januari 05, 2006

 

De overheid beslist...ook in Venezuela


Eindelijk weten we waar we zullen slapen tijdens het WSF. Het Youth Camp zal worden opgezet in Parque del Este in Caracas.

Tenminste...een paar seconde later check ik de site in het Spaans en daar staat dat er nogal wat gesteggel is over waar het kamp mag komen. Het Parque del Este is tevens een dierentuin en de ecologie zou te fragiel zijn om ons te kunnen ontvangen. Bovendien moeten de mensen van Caracas van het park gebruik kunnen maken. Het eerste plan, het youth camp zou in La Carlota zijn, het militaire vliegveld, maar dat vond de overheid achteraf toch geen goed idee. Nu wordt het misschien Los Caobos. De coördinator van het Youth Camp suggereert dat het gesteggel uit politieke motieven voortkomt en dat er vanaf het begin als dit soort dingen zijn.

Hmm, klinkt bekend. Net als het ESF in Londen waar pas op het laatste moment het Millennium Dome beschikbaar werd gesteld en als de protesten tegen de G8 in de zomer van 2005, toen G8alternatives in Niddrie de arbeiderswijk van Edinburgh, werd neergezet.

De vraag is waar deze problemen vandaan komen. De wijk waar het Youth Camp komt ziet eruit als een rijke buurt, die zitten niet te wachten op tienduizenden jonge anti-kapitalisten, milieu-actvisten etc. Degene die het daar voor het zeggen heeft zal daar naar luisteren en zit daar, ondanks Chavez, omdat hij die belangen vertegenwoordigt. Je zou je ook kunnen voorstellen dat de omwonenden er problemen mee hebben (veel mensen, schadelijk voor het park) en dat de lokale overheids functionarissen daarom het niet toestaan. Dit moet op te lossen zijn met goede gesprekken en samen een oplossing vinden. Een andere invalshoek is dat Chavez het Youth Camp toch niet zo erg steunt. Dit lijkt echter onwaarschijnlijk omdat er van het WSF gezegd dat het de Chavez show is en de mensen van de organisatie ook Chavista's zijn.

Uiteindelijk is de overwinning niet dat we afdwingen dat we ergens kunnen slapen. De overwinning zou moeten zijn dat we samen met de lokale bevolking iets ontzettends moois kunnen neerzetten, ondanks tegenwerkingen van welke kant dan ook.

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

eXTReMe Tracker